Blog

Hoe bouw je een instagramcommunity op?

Het is voor velen een onderdeel van hun dagelijkse routine: Instagram checken. De cijfers zeggen voldoende; wereldwijd heeft het foto- en videonetwerk ongeveer achthonderdmiljoen gebruikers. Dat komt neer op een achtste van de totale wereldbevolking. Ook in ons land is het medium niet meer weg te denken en heeft ongeveer een kwart van de bevolking een account. Dat aantal loopt met de dag op, en dus kan het dé manier zijn om je bedrijf bij een groot publiek in de kijker te spelen. De vraag die overblijft is: hoe bouw je een community op?

 

Stap 1: Denk aan het beeld

Instagram draait natuurlijk om beeld, en dus moet daar in eerste instantie de focus op liggen. Denk daarom hieraan bij het maken van een foto:

  • Investeer in een fotocamera
  • Gebruik natuurlijk licht
  • Bewerkt de foto
  • Houd rekening met de compositie, lichtinval en de hoek van de foto.

Als je dat gedaan hebt, dan is het nog belangrijk om je feed overzichtelijk te houden en je foto’s op elkaar aan te laten sluiten. Hoe? Door bijvoorbeeld voor elke foto dezelfde filter te gebruiken.

                      

Stap 2: Laat je stem horen

Bij het opbouwen van een community is het belangrijk om bereik te creëren. Dat lukt alleen door jezelf ook zichtbaar te maken voor andere gebruikers, en niet alleen andersom. Om te voorkomen dat het eenrichtingsverkeer wordt, kan het dus slim zijn om andere mensen te volgen, hun foto’s te liken én te reageren onder hun posts. Op die manier zien niet alleen die gebruikers zelf, maar ook hun eigen volgers jouw profiel voorbij komen en is de kans groter dat ze je gaan volgen.

Stap 3: Duik in de statistieken

Op Instagram is het net als bij Snapchat en Facebook mogelijk om een businessaccount aan te maken, waarmee je vervolgens inzicht krijgt in jouw statistieken. Door hierin te duiken, kun je bijvoorbeeld in kaart brengen wat het profiel van je volgers is. Is dit niet de doelgroep van je bedrijf? Dan doe je blijkbaar iets fout. Ook laten de statistieken zien op welk moment van de dag je volgers de post bekijken, wat je kan helpen bij het kiezen van het beste tijdstip.

                                                               

Stap 4: Gebruik #hashtags

Helpt de vorige stap je niet verder, dan kunnen hashtags nog een manier zijn om je foto’s ook buiten je volgers aan de man te brengen. Onder elke post kun je dertig van deze sleutelwoorden plaatsen. Het kiezen van die sleutelwoorden blijft lastig. Om het jezelf iets makkelijker te maken zijn er nog zogenaamde hashtagtrackers, waarop je (tegen betaling) kan kijken welke tags je wel of juist níet moet gebruiken. Kijk eens welke het beste bij jou past.

Succes! 🙂

H.J.E. Wenckebachweg 123
1096 AM Amsterdam

020 3690546

hello@toastict.com